Varför det är bra att skaffa ett lägenhetslarm

Är du en av alla de som tänker att en lägenhet är tryggare än ett hus bara för att du har grannar överallt, är det dags att tänka om. Lägenhetsinbrott ökar nämligen och det är på tiden att alla börjar att ta det på allvar. Att enbart förlita sig på att grannarna du knappt pratar med ska upptäcka att någon försöker bryta sig in, är förstås osäkert. Ett lägenhetslarm är då ett säkrare alternativ.

Större trygghet med lägenhetslarm

Inbrott i lägenheter ökar och man ser framför allt en ökning i december-januari då många är bortresta. Ett lägenhetslarm kan därför skydda mot ovälkomna gäster. En fördel är också att försäkringspremierna blir aningens lägre om man har inbrottslarm, vilket är bra om man nu ändå skulle få inbrott trots att man har ett larm. Vissa larm låter högt vid utslag vilket kan vara positivt då grannarna effektivt blir varnade. I en villa är det inte säkert att grannarna hör, men i en lägenhet är chansen betydligt större att någon hör och kan ringa polisen. Det höga ljudet kan också eventuellt avskräcka de som försöker bryta sig in.

En lägenhet behöver i regel inte samma typ av omfattning av larm som en villa behöver. Detta beror på bland annat på att lägenheter ofta är mycket mindre samt att de inte behöver samma typ av skalskydd som en villa. I övrigt skiljer sig ofta inte larmen mellan lägenheter och villor.

Vad för komponenter ska man ha?

Rörelsedetektor och kameradetektor kan vara bra att ha. Även larma fönstren och dörren. Rökdetektor är bra för att snabbt kunna upptäcka om det brinner i din lägenhet när du inte är hemma. När det kopplas direkt till en larmcentral kan de vidarekoppla larmet till brandkåren, till skillnad från att som med en vanlig brandvarnare förlita sig på att grannarna är hemma och kan höra ditt larm. Ytterligare en bra sak att välja till är att väktare åker ut på larm. Om de ska gå in eller inte i ditt hem kan du ofta välja mellan, men att de i varje fall kommer dit brukar räcka för att antingen kunna avbryta ett inbrott eller se ifall det redan har skett. Att ha larmet kopplat till din mobil är även det en fördel för att du snabbt ska kunna se om något händer när du inte är där. Du kan ofta även avstyra ett larm med din app om det är du som har råkat utlösa larmet.