Barncyklar ger barnen minnen för livet

Barn verkligen älskar att cykla! Du kommer kanske fortfarande ihåg hur det var första gången du cyklade? En barncykel är en av de presenter som ett barn aldrig glömmer. Som grädde på moset kommer cykeln dessutom att hålla barnet i god fysisk form, få honom eller henne att vistas utomhus, ger en viss känsla av frihet och en stor portion glädje. Redan när barnet är 2 år kan du köpa en balanscykel och när barnet är från 3 år och uppåt är det dags att börja titta på “riktiga” barncyklar!

Barn växer dock upp snabbt. Alla föräldrar känner till detta, och det är därför viktigt att välja rätt storlek på cykeln till ditt barn. Det kan också göra att det känns svårt att välja, men det är en viktig faktor för att barnet ska kunna cykla på sin cykel på ett säkert sätt och med gott mod. När du tittar på barncyklar för mindre barn är det viktigaste du bör tänka på att barnet ska känna sig trygg på sin cykel. Det är också viktigt att de tycker cykeln är häftig, för om du väljer en cykel som barnet inte tycker är tilltalande kommer cykeln sannolikt stå och samla damm.

Barncyklar för barn i alla åldrar

Det har aldrig tidigare funnits ett så brett urval av barncyklar på marknaden. Oavsett om ditt barn är tonåring eller betydligt yngre, finns det en cykel som passar ditt barn. Du bör dock undvika att köpa en cykel som är för stor eller för smal, utan istället försöka hitta en cykel som har precis rätt storlek.

När barnet är mellan 9 och 14 år gammalt är det dags att köpa en cykel på 24 tum. Dessa cyklar har de flesta funktioner som man normalt sett tänker sig att cyklar för vuxna har. Det kan till exempel handla om att cykeln har upp till 36 växlar, vilket kan tyckas något överdrivet för barncyklar, samt en drivlina med tre kedjeringar. Dessa funktioner gör dock cykeln såväl tyngre som mer komplicerad, och du bör därför inte lägga pengarna på sådant i detta skede. Du bör istället låta ditt barn vara ett barn så länge som möjligt. Om barnet ändå vill ha växlar kan du begränsa antalet växlar till ett ensiffrigt sådant.